O medu...

Med byl vůbec prvním produktem, který lidé začali využívat. Byl od pradávna obecně velmi ceněnou a uznávanou potravinou a nejen jako koncentrovaná forma cukrů. Písemné zprávy nám zanechali už staří Egypťané, kteří psali o využití medu jako slavnostního pokrmu dodávaného do chrámů, používaného při výrobě léků i při balzamování těl. Zaznamenali i cenu medu, která se rovnala ceně másla.

V každém národu či kultuře lze najít důkazy o tom, že med sloužil nejen jako potravina, ale i jako předmět náboženských, kouzelnických a léčitelských obřadů. Tato tradice používání medu jistě v moderní době vedla k tomu, že se med stal součástí mnoha dalších potravin dneška.

Již slova praotce Čecha na hoře Řípu nasvědčují tomu jaký význam byl přikládán medu v naší historii. „Toť jest ta země krásná, mlékem a medem oplývající.“

Jedinečný chuťový zážitek ve spojení jahod, pravé bílé čokolády a zlatého medu. Delikatesa, která nesmí nikomu chybět. Nejlepší jen tak na lžičku, ale dobrá je i v jogurtu, na lívancích či pečivu.

Čokoláda v medu - zdravá delikatesa, ze 70% čokolády a květového medu. Vhodná na palačinky, do jogurtů, na lívance, na pečivo.




Čokoláda v medu s oříšky - 70% čokoláda v květovém lesním medu s mixem odrcených oříšků. Vhodná na palačinky, do jogurtů, na lívance, na pečivo.



Čokoláda v medu - 70% čokoláda v květovém medu s mixem sušeného ovoce. Vhodná na palačinky, do jogurtů, na lívance, na pečivo, na nervy.



Chilli v medu - chilli papričky v květovém medu - jako delikatesa, jen tak... Můžete si přidat do čaje. Nejlepší využití je při nakládání masa, při grilování, pečení. Výborné na pečené kuře či steaky z vepřového masa.

Skořice v květovém medu - doporučuje se buď jako pochutina a nebo má i léčivé účinky. Artritida - ráno a večer jeden šálek teplé vody s 2 lžičkami. Potíže se žaludkem - úspěšně léčí i bolesti žaludku a chrání žaludek od vzniku žaludečních vředů. Cholesterol - 3 čajové lžičky skořice smíchané s 2dcl teplé vody. Posílení imunitního systému - každodenní užívání medu a skořice posiluje imunitní systém a chrání tělo před viry a bakteriemi a brání útokům virových infekcí. Infekce močového měchýře - rozpustit 2 lžíce medu ve sklenici vlažné vody a vypít. Tím se odstraní infekce měchýře a močových cest. Rakovina (kostí, žaludku a střev) - pacient trpící těmito druhy rakoviny by měli užívat lžíci medu a lžíci skořice měsíc 3x denně. Zápach z úst - 1 lžíci medu a lžíci skořice smíchané s horkou teplou vodou. Jejich dech tak zůstává čerstvý po celý den.



Česnek v květovém medu - doporučujeme jako pochutinu, má i léčivé účinky a nebo na vaření. Astma - rozmělněte 2 čajové lžičky česneku s medem, užívejte každé ráno nalačno a okamžitě se vám při dýchání uleví. Rakovina - každý den jednu lžičku. Chřipka - každý den jedna lžička do čaje. Doporučený recept: Kuřecí Křídla - Omyjeme, dáme do misky, posypeme gril. kořením, dáme rozmačkanou směs česneku a medu, osolíme dle chuti, promícháme a pokud máme pečící sáček, tak dáme do něj, jinak stačí na pekáček, trošku podlijeme vodou a upečeme dozlatova. Chutná výborně!









Zázvor v květovém medu - doporučujeme jako pochutinu, má i léčivé účinky a nebo na vaření. Pomáhá při prudkých a zpravidla hlasitých výdechových manévrech a nesprávné funkci hlasivek. Zázvor lékařský je tropická bylina, která obsahuje významné silice a pryskyřičné látky. V Číněa Japonsku patří mezi důležité léčivé rostliny. Pomáháke správné funkci mimo jiné plící, průdušek, srdce, ledvin, štítné žlázy, jater a také jako povzbuzující prostředek. Je vynikající při nesprávné funkci krku, žaludku. Pomáhá při uvolnění hlenů a při různých varovných signálech těla, že s ním není něco v pořádku následkem povětrnostních vlivů. Kuřecí kousky na zázvoru v medu: Kuřecí maso nakrájíme na kousky. V misce smícháme olivový olej, zázvor v medu, sojovou omáčku, med, sůl a pepř. Do nálevu naložíme maso a necháme v lednici minimálně hodinu. Nakrájenou cibulku jemně osmahneme na oleji a přidáme naložené maso a zprudka smažíme dokud není maso hotové.

Originální staročeský likér "medový krém" je perfektním spojením citlivě sladěných přísad - medu, kompozice čokolády, slazeného mléka a příjemně lehkého alkoholu.

Originální staročeský likér "medový krém" je perfektním spojením citlivě sladěných přísad - medu, kompozice smetany a jemně rozpuštěného karamelu, mandlí, slazeného mléka a příjemně lehkého alkoholu.
Originální staročeský likér "medový krém" je perfektním spojením citlivě sladěných přísad - medu, kompozice smetany a kávy, slazeného mléka a přijemně lehkého alkoholu.